Η γλώσσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.Τα γιαπωνέζικα  (νιχόνγκο ή κόκουγκο ) μιλιούνται στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος και το εξωτερικό από περίπου 140 εκ άτομα.Ανήκουν στον ιαπωνικό κλάδο γλωσσών του οποίου η σχέση με άλλους κλάδους αμφισβητείται.Για τη γραφή της γλώσσας χρησιμοποιούνται παράλληλα τρία κύρια αλφάβητα,τα οποία όλα μαζί αποτελούν το γιαπωνέζικο αλφάβητο με την ευρεία έννοια.

διάλεκτοι


Εξαιτίας της γεωγραφίας της Ιαπωνίας,της ιστορίας της από περιόδους εσωτερικής και εξωτερικής απομόνωσης καθώς και άλλων παραγόντων οι διάλεκτοι που μιλιούνται στην Ιαπωνία είναι δεκάδες.Χονδρικά μπορούν να χωριστούν σε ανατολικές,δυτικές και τις διαλέκτους-γλώσσες του αρχιπελάγους της Οκινάουα.


Οι διάλεκτοι της Οκινάουα στην πραγματικότητα αποτελούν χωριστές γλώσσες του γιαπωνέζικου κλάδου οι οποίες είναι ακαταλαβίστικες για τους ομιλητές των άλλων διαλέκτων.Θεωρείται όμως ότι αποτελούν διαλέκτους της ενιαίας γιαπωνέζικης γλώσσας.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα κινέζικα τα οποία επίσης αποτελούνται από ένα σύνολο διαλέκτων-γλωσσών που όλες μαζί  θεωρούνται μία γλώσσα,τα κινέζικα .

γραφή

τα γιαπωνέζικα γράφονται παράλληλα  σε τρία αλφάβητα τα οποία όλα προέρχονται από τα κινέζικα λογογράμματα.Τα αλφάβητα αυτά είναι τα κίνεζικα σύμβολα κάντζι και τα κάνα (χιραγκάνα και κατακάνα).Τα κάνα βασίζονται και αυτά σε κινέζικα σύμβολα αλλά είναι αρκετά πιο απλοποιημένα.
Οι Γιαπωνέζοι παραδοσιακά έγραφαν με τον κινέζικο τρόπο γραφής,δηλαδή σε στύλες με φορά από πάνω προς τα κάτω,και από δεξιά προς αριστερά.

Δείτε πως γράφεται η λέξη νιχόνγκο στα κάντζι:


νι-χον-γκο

νιχόνγκο στα κάντζι

ονομασία της γλώσσας

Για τα γιαπωνέζικα χρησιμοποιούνται δύο ονομασίες,νιχόνγκο και κόκουγκο.Η λέξη νιχόνγκο είναι για το εξωτερικό ενώ η λέξη κόκουγκο χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία και σημαίνει 'εθνική γλώσσα'.Αυτός ο όρος δεν είναι αποκλειστικός για τα γιαπωνέζικα αλλά για όλες τις εθνικές γλώσσες.

σχέση με άλλους γλωσσικούς κλάδου

Η σχέση των γιαπωνέζικων με άλλους κλάδους δεν είναι σαφής.Κάποιες μη ευρέως αποδεκτές θεωρίες την κατατάσσουν μαζί με τα μογγολικά και τα τουρκικά σε μια ευρύτερη γλωσσική οικογένεια,τη λεγόμενη αλταϊκή.

χαρακτηριστικά της γλώσσας

Στη γλώσσα υπάρχουν 5 σύμφωνα τα οποία διακρίνονται σε βραχέα και μακρά.Η διάκριση αυτή έχει μεγάλη σημασία αφού μακραίνοντας ένα φωνήεν αλλάζει και η έννοια της λέξης.

Ένα χαρακτηριστικό της ιαπωνικής είναι η απουσία των ήχων λ και ρ.Αντί για αυτά είναι ένας άλλος ήχος που ακούγεται σαν κάτι μεταξύ των δύο.

Επίσης στα γιαπωνέζικα δεν υπάρχουν συμπλέγματα συμφώνων,δηλαδή δεν μπαίνουν ποτέ δύο σύμφωνα το ένα μετά το άλλο.Ανάμεσά τους μπαίνει πάντα ένα φωνήεν ή ένα ημίφωνο το οποίο ακούγεται ασθενέστερα.


λεξιλόγιο

Το γιαπωνέζικο λεξιλόγιο αποτελείται από 4 κατηγορίες λέξεων:

  1. Η  πρώτη κατηγορία είναι οι λέξεις που προέρχονται από την προγονική γλώσσα των Γιαπωνέζων 'γιαματο κοτομπα' και  αναφέρεται επίσης ως 'γουάγκο´.
  2. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα 'κουάγκο',λέξεις δανεισμένες από τα κινέζικα ή με κινέζικη ρίζα.
  3. Η τρίτη είναι τα λεγόμενα γκαϊράγκο,λέξεις από άλλες γλώσσες όπως τα αγγλικά,γερμανικά,πορτογαλλικά,κ.α.
  4. Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει υβριδικές λέξεις που αντλούν στοιχεία από περισσότερες από μία γλώσσες και ονομάζεται 'κονσουγκο'
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς σε ένα γιαπωνέζικο λεξικό το 50% είναι λέξεις κινεζικής προέλευσης κάνγκο,το 34% ντόπιες γουάγκο,το 9 γκαϊράγκο και το υπόλοιπο 7 κόνσουγκο.

γεωγραφική εξάπλωση


χώρες που μιλιούνται τα γιαπωνέζικα από σημαντικούς αριθμούς

 Η ιαπωνική μιλιέται κυρίως στο γιαπωνέζικο αρχιπέλαγος.Όμως επειδή πριν και κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που η Ιαπωνία κατείχε μέρη της Κίνας,την Ταϊβάν και την Κορέα τα γιαπωνέζικα έγιναν υποχρεωτική γλώσσα με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι σ'αυτές τις χώρες να μπορούν να μιλήσουν γιαπωνέζικα,εκτός από τη μητρική τους γλώσσα.

Στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ζουν μεγάλες κοινότητες γιαπωνέζων που φτάνουν το 1,5 εκ περίπου σε κάθε χώρα.Χαρακτηριστικά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 1,2 του πληθυσμού είναι γιαπωνέζικης καταγωγής,ενώ στη Χαβάη το 5 τοις εκατό του πληθυσμού μιλάει γιαπωνέζικα.

Δείτε επίσης

το γιαπωνέζικο αλφάβητο
το γιαπωνέζικο αλφάβητο τηλεπικοινωνιών
日本語は、主として日本で使用されている言語。日本では法規によって「公用語」として規定されているわけではないが、各種法令(裁判所法第74条、会社計算規則第57条、特許法施行規則第2条など)において日本語を用いることが定められるなど事実上の公用語となっており、学校教育の「国語」でも教えられる。
Share:

No comments:

Post a Comment

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive