Ρωσική κουλτούρα.Διακοπές και ξεκούραση.

Το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα

Οι περισσότεροι Ρώσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν (πουτισσέστβαβατ' путешествовать) σύχνα κατά τη διάρκεια του έτους λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων,κάτι που ήδη συμβαίνει και σε εμάς.Αντί γι'αυτό προτιμούν μια σύντομη εκδρομή το σαββατοκύριακο,το καλοκαίρι κυρίως, στο εξοχικό τους, για σκι ,για κυνήγι,ψάρεμα ή για μάζεμα μανιταριών.Το καλοκαίρι πολλοί επιλέγουν  κάποιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο (κουρόρτ курорт) στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη θάλασσα).

Το ρώσικο εξοχικό είναι ένα θερινό σπίτι και ονομάζεται  ντάτσα (дача).Δεν έχει σχέση μ'αυτό που εννοούμε εμείς εξοχικό αλλά συνήθως είναι μικρό,φτιαγμένο από ξύλο χωρίς πολλές ανέσεις.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι Ρώσοι παίρνουν την ετήσια άδειά (ότπουσκ,отпуск)  τους  την οποία περνούν είτε στο ντάτσα είτε σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο όπως το Σότσι (Сочи) και η Γιάλτα (Ялта) στη Μαύρη Θάλασσα (Τσιόρνα(γ)ια Μόριε ,Чёрное Море).Αν μια ρωσική οικογένεια δεν έχει τα χρήματα για να πάνε όλοι μαζί διακοπές (κανίκουλη, каникулы ) τότε πηγαίνει μόνο ο ένας γονέας μαζί με τα παιδιά.

Το μάζεμα των μανιταριών (γκριμπή грибы) είναι ένα από τα αγαπημένα χόμπι των Ρώσων.Η Ρωσία έχει πολλά δάση τα οποία είναι γεμάτα από μανιτάρια .Οι Ρώσοι αφού τα μαζέψουν  (σαμπιράτ' γριμπή собирать грибы) , μετά από μια μικρή κατεργασία τα αποθηκεύουν σε γυάλινα δοχεία.Τα μανιτάρια τα τρώνε μαζί με το φαγητό για σαλάτα και είναι πολύ νόστιμα.Βέβαια το μάζεμα μανιταριών απαιτεί γνώσεις γιατί πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη.

Η Ρωσία φημίζεται για την πολλή όμορφη φύση (πριρόντα природа) της και υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί να πάει κάποιος και πολλές ασχολίες που μπορεί να βρεί χωρίς να απομακρυνθεί πολύ από το σπίτι του ,αντίθετα με την Αθήνα που πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 100 χλμ για να πατήσεις λίγο χώμα.



λεξιλόγιo

κουρόρτ-курорт=θέρετρο
λιέτα-летo=καλοκαίρι

πούτ'-путь=ταξίδι
πουτιόφκα-путёвка =πακέτο διακοπών που αγοράζεις σε ταξιδιωτικό γραφείο

πουτισσέστβαβατ'-путешествовать=απαρέμφατο του ταξιδεύω
για πουτισσέστβου(γ)ιου -Я путешествую=εγώ ταξιδεύω

ντάτσα -дача=εξοχικό
ότπουσκ-отпуск=διακοπές,άδεια
Για βότπουσκιε- Я в отпуске=έχω άδεια,είμαι σε διακοπές
κανίκουλη, каникулы=αλλιώς οι διακοπές
Λιέταμ για παγιέντου β Ρασίου να κανίκουλη-Летом я поеду в Россию  на каникулы=το καλοκαίρι θα παώ στη Ρωσία για διακοπές
γκριπ-гриб=μανιτάρι
γκριμπή -грибы=μανιτάρια
σαμπιράτ' γριμπή- собирать грибы=μαζεύω μανιτάρια
σαμπιράτ'-собирать=απαρέμφατο του μαζεύω собираю
χαντίτ' ζα γκριμπάμι-ходить за грибами=πηγαίνω να μαζέψω μανιτάρια

για σαμπιρά(γ)ιου γκριμπή-Я собираю грибы=μαζεύω μανιτάρια
πριρόντα-природа=φύση
λιές -лес =δάσος
λισά -леса= δάση 
ιντού-χαζζού πόλιεσου /παλιέσου иду-хожу по лесу=κάνω βόλτα στο δάσος


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive