Κέλτες+Ρωμαίοι+Αγγλοσάξονες+Βίκινγκς+Νορμανδοί=αγγλικά.

το αγγλικό αλφάβητο


Περιεχόμενα ανάρτησης.
  • αγγλικό αλφάβητο
  • αγγλική γλώσσα
  • σύντομη ιστορία αγγλικής
  • εισβολές Αγγλοσαξόνων, Κέλτες, Βίκινγκς.
ακούστε το αγγλικό αλφάβητο (ΗΠΑ)
  ακούστε το αγγλικό αλφάβητο (Μεγάλη Βρετανία)
A a
έι
E e
ίι
I i
άι
M m
εμ
Q q
κιού
U u
γιού
Y y
γουάι
B b
μπι
F f
έφ
J j
τζέι
N n
εν
R r
αρ
V v
βι
Z z
ζέντ ή ζίι (αμερικ.)
C c
σι
G g
τζι
K k
κέϊ
O o
όου
S s
ες
W w
ντάμπλγιου
D d
ντι
H h
έιτς
L l
ελ
P p
πι
T t
τι
X x
εξ


Η σύγχρονη αγγλική αλφαβήτα βασίζεται στο λατινικό αλφάβητο και έχει εικοσιέξι γράμματα.

Υπάρχουν και κάποια διπλά, όπως το sh (παχύ Σ) και ch (παχύ τσ)  που δεν συμπεριλαμβάνονται στην αλφαβήτα. 


γενικά 
To αλφάβητο παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωση αφού τα γράμματα και οι συλλαβές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους.

Σ'αυτό συναντούν δυσκολία ακόμη και τα παιδάκια που έχουν ως μητρική τους τα αγγλικά ,με αποτέλεσμα να μαθαίνουν να διαβάζουν αργότερα από άλλα συνομήλικά τους  που μιλούν άλλες γλώσσες.
Κανόνες προφοράς δεν υπάρχουν και απλά πρέπει να μαθευτεί η προφορά κάθε λέξης χωριστά.Αυτή η πολυπλοκότητα του αγγλικού αλφαβήτου αντικατοπτρίζει την πολυτάραχη ιστορία της Μ.Βρεττανίας,που είναι γεμάτη από εισβολές και εγκαταστάσεις πολλών λαών.

Την εποχή του σιδήρου κατά το 750 π.Χ. ο γηγενής πληθυσμός της νήσου ήταν Κέλτες.Ακολούθησαν εισβολές πλήθους λαών όπως οι Ρωμαίοι και ακολούθως οι γερμανογενείς Άγγλοι,Σάξωνες και Γιούτοι, οι Βίκινγκς από την Σκανδιναβία και οι Νορμανδοί από τη βόρεια Γαλλία.

  η προφορά του αγγλικού αλφαβήτου

γράμμα όνομα γράμματος παραδείγματα
A έι apple, άπλ, μήλο
B μπίι bee  , μπίι , μέλισσα
C σίι cat ,cyborg   κατ,γάτα   σάιμποργκ, κυβερνορομπότ
D ντίι deer ,ντίιρ, ελάφι
E ίι eye, άι,μάτι   ear,ίαρ,αυτί
F εφ fire φάιρ φωτιά
G τζίι guide γκάιντ οδηγός (ουρ.), gyroscope τζάιροσκοουπ γυροσκόπιο
H έιτς  history χίστορι ιστορία
(χ)έιτς here χίαρ εδώ
I άι I άι εγώ , in ιν μέσα
J τζέtι jeep ΤΖίιπ τζίπ
τζάι,στα σκωτσέζικα /dʒaɪ/
K κέι kite κάιτ χαρταετός
L ελ lamb  λάμ  αρνί
M εμ mind  μάιντ μυαλό
N εν nine νάιν εννιά
O όου out  άουτ έξω
P πίι pie  πάι πίτα
Q κιού /kjuː/
R αρ /ɑr/
S εσ /ɛs/
T τίι /tiː/
U γιού /juː/
V βί /viː/
W ντάμπλγιου /ˈdʌbəljuː/
X εξ /ɛks/
Y γουάι /waɪ/
Z ζέντ,στα βρετανικά /zɛd/
 ζίι,στα αμερικάνικα /ziː/
 ίζαρντ,στα σκωτσέζικα /ˈɪzərd/

τραγουδάκι με το αγγλικό αλφάβητο :A,b,c,d,e,f,g.....x,y and zee. Now I know my Abcs, twenty six letters from A to Z. 
  


το ρουνικό φούθαρκ


Αρχικά τα αγγλικά γράφονταν στο ρουνικό φούθορκ αλλά αργότερα υιοθετήθηκε μια παραλλαγή του λατινικού αλφαβήτου η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.  

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του ρουνικού φούθαρκ στην αγγλική .


Άσκηση με μερικά γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου.


c  

z  

f  

h  

q  

x  

d  

y  

e  


j  

a  

ο  

y  

Άσκηση 2.

book  


dog  


bag  


bug  
read  


Η αγγλική γλώσσα


 Η αγγλική γλώσσα άρχισε να διαμορφώνεται περίπου τον 5ο μ.Χ. αιώνα στην Αγγλία μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων και με την εισβολή στη Μεγάλη Βρεττανία των γερμανικών φυλών των Άγγλων ,από τους οποίους πήρε και το όνομά της,των Σαξόνων και των Γιουτών .

Πριν τον ερχομό τους σε όλο το νησί μιλιούνταν κελτικές γλώσσες οι οποίες άρχισαν να υποχωρούν και σταδιακά  αντικαταστάθηκαν στα περισσότερα μέρη από την νεοδιαρμορφωθείσα γλώσσα,τα αγγλικά. 
ίνγκλιςΗ ιστορία της γλώσσας χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ιστορικές περιόδους:
Αγγλοσάξονες επιτίθονται σε ντόπιους Κέλτες.

Οι αγγλοσαξονικές γλώσσες που έφεραν μαζί τους τα γερμανικά φύλα ελάχιστα επηρρεάστηκαν από τις κελτικές παρ'όλο που   βρίσκονταν δίπλα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτό οφείλεται ίσως στην μεγάλη εχθρότητα των Αγγλοσαξόνων προς τους ντόπιους Κέλτες τους οποίους εξόντωναν σχεδόν συστηματικά.

Κέλτες της Αγγλίας

Εξαιτίας αυτών των διωγμών οι Κέλτες αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές της Ουαλίας και Σκωτίας όπου κελτικές γλώσσες επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας.

Άλλοι κελτόφωνοι μετοίκησαν εκδιωγμένοι στην περιοχή της Βρεττάνης,στο βορειοδυτικό άκρο της σημερινής Γαλλίας όπου μιλιούνται μέχρι τις μέρες μας τα βρεττονικά.   

Η ιστορία των Χριστουγέννων στα παλιά αγγλοσαξονικά.Η εισβολή και εγκατάσταση των Βίκινγκς σε βόρειες και ανατολικές περιοχές της Μ.Βρεττανίας,κυρίως κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετήσουν τα αγγλικά μεγάλο αριθμό σκανδιναβικών λέξεων.
Ξύλινο φίδι των Βίκινγκς.

Σταθμός στην ιστορία της αγγλικής γλώσσας ήταν η κατάκτηση της Αγγλίας από τους γαλλόφωνους Νορμανδούς από τη βόρεια Γαλλία.

Ο αριθμός των γαλλικών λατινογενών   λέξεων που εισήλθαν στα αγγλικά ήταν τέτοιος σε αριθμό ώστε να αγγλικά επιφανειακά να φαίνονται σαν λατινογενής γλώσσα.


Από τον 15ο αιώνα και μετά τα αγγλικά συνέχισαν να δανείζονται και να απορροφούν εκατοντάδες λέξεις από τα ελληνικά και τα λατινικά κυρίως αλλά και από πλήθος άλλες γλώσσες όπως τα ελληνικά,αφρικανικές, ινδιάνικες ,σλαβικές
γλώσσες, με συνέπεια η αγγλική σήμερα να είναι μια από τις πιο πλούσιες σε λεξιλόγιο.

Στην ουσία τα αγγλικά έχουν ως πυρήνα ένα βασικό γερμανογενές (αγγλοσαξονικά, σκανδιναβικά,κ.α.) λεξιλόγιο ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του λεξιλογίου αποτελείται περισσότερο από λατινικές και νορμαδικές (γαλλικές) λέξεις.

Γλωσσολογικά κατατάσσεται στις δυτικές γερμανικές γλώσσες με πιο συγγενική τα ολλανδικά.

Ως γερμανογενής γλώσσα που είναι,στην αρχή είχε πολλές καταλήξεις,οι οποίες τελικά χάθηκαν και τα αγγλικά απλοποιήθηκαν.

Μπορούμε να πούμε ότι παλαιά αγγλικά (old English) είναι τόσο διαφορετικά από τα σύγχρονα ώστε ουσιαστικά πρόκειται για δύο διαφορετικές γλώσσες.

Κατά τον Μεσαίωνα και μετά τα αγγλικά επεκτάθηκαν στη Σκωτία και την Ιρλανδία όπου διαμορφώθηκαν τοπικές παραλλαγές της γλώσσες.

Κατόπιν η κοσμοκρατορία των Βρεττανών και αργότερα η αναπτύξη και ανάδειξη των ΗΠΑ ως υπερδύναμη είχαν ως αποτέλεσμα τα αγγλικά να εξαπλωθούν στα πέρατα του κόσμου.

Περίπου 500 εκατομμύρια μιλούν τη γλώσσα ως μητρική και δεύτερη ενώ άλλοι τόσοι έχουν μια βασική γνώση της γλώσσας. Συνολικά δηλαδή 1 δισεκατομμύριο   άνθρωποι μιλούν λίγο ή πολύ αγγλικά.

Σήμερα τα αγγλικά είναι η διεθνής γλώσσα του εμπορίου,των επιστημών,της διπλωματίας και πολλών άλλων τομέων.Η αγγλική είναι η πρώτη στην ιστορία πραγματική παγκόσμια λίνγκουα φράνκα (διεθνής γλώσσα συννενόησης).

Άσκηση αγγλικού αλφαβήτου.

Σχετικές γλώσσες

 Διάβασε και

Δείτε επίσης  

Share:

2 comments:

Info Beasiswa said...

και με το ραδιόφωνο των πλανόδιων εμποράκων που συνηθιζόταν τότε σε όλα τα χωριά της Κρήτης σε υπερένταση:

Unknown said...

Γραφεται οτι "Υπάρχουν και κάποια διπλά, όπως το sh (παχύ Σ) και ch (παχύ τσ) που δεν συμπεριλαμβάνονται στην αλφαβήτα"
Ξεχασατε το th=δ και το th=θ

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive