ΤΟΥ ΕΠΑΝΟΥΜΙΤΚΟΥ ΤΟΥ ΣΠΙΤʼ


( Χώροι και εξοπλισμός )

Ντλάπια ;είναι τα ντουλάπια,
Ανκαίους : λέξη που φαίνεται καθαρά ότι προέρχεται από το ( ου ) αναγκαίους στα σπίτια της Επανομής ο χώρος υγιεινής βρισκόταν έξω από το κτίριο, σε μία άκρη της αυλής και χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά για αφόδευση. Άλλη ονομασία του χώρου είναι ου απόπατους.
( του ) ανώι είναι ο κυρίως όροφος του σπιτιού, όπου συνήθως βρίσκονταν οι οντάδες και το κελάρι.
( τʼ ) αργαλιά ήταν το εργαστήριο των γυναικών, όπου ύφαιναν τα απαραίτητα κλινοσκεπάσματα και άλλα χρηστικά αντικείμενα της οικογένειας, αλλά και για εμπορικούς λόγους διάφορα είδη υφασμάτων.
( ου ) αυλόιρας ήταν ο περίβολος χώρος του κτίσματος, αυτός δηλαδή που κύκλωνε το σπίτι και το προφύλαγε με το λιθόκτιστο ψηλό ντουβάρι. …………. Και άλλα.
Η μπουιάτα πρόκειται για το καθημερινό δωμάτιο της οικογένειας. Εδώ μαζεύονταν η οικογένεια για το μεσημβρινό και βραδινό φαγητό αλλά και για να περάσει ευχάριστα η βραδιά δίπλα στο τζάκι.
( η ) γκλαβανή ήταν ξύλινη οριζόντια πόρτα που ασφάλιζε τη σκάλα αλλά και χώριζε τους δύο ορόφους.
( του ) ουτζιάκʼ δεν είναι τίποτε άλλο από το τζάκι διαφορετικό κάπως από το σημερινό. Στο εσωτερικό του υπήρχε πάντοτε ένα χάλκινο δοχείο (το μπακρατσούλʼ) για να έχουν πάντοτε πρόχειρο ζεστό νερό.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή:
Λεξικό ιδιωματισμών επανομής
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive