η αρχαία σικελική γλώσσα

Τα αρχαία σικελικά ήταν μία από τις τρεις γηγενείς γλώσσες της Σικελίας πριν από την άφιξη των Καρχηδονίων και των Ελλήνων.Μιλιούνταν στο ανατολικό μέρος του νησιού από το λαό των Σικελών,οι οποίοι πιστεύεται ότι προήλθαν από την ιταλική χερσόνησο.

 Σχετικά με αυτή τη γλώσσα ελάχιστα είναι γνωστά αλλά μπορεί να λεχθεί ότι μάλλον ήταν ινδοευρωπαϊκής προέλευσης,ίσως και συγγενική των παλαιοϊταλικών γλωσσών.


Ότι γνωρίζουμε για αυτή μέχρι σήμερα είναι από λήμματα που αναφέρονται σε αρχαίους συγγραφείς και τέσσερις επιγραφές γραμμένες στο ελληνικό αλφάβητο οι οποίες  ήρθαν στο φως τις τελευταίες δεκαετίες.Σημαντικότερη από αυτές είναι η επιγραφή της Κεντουρίπης.


Στον Θουκιδίδη είναι γνωστές παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Σικελοί αρχικά κατοικούσαν ανατολικά,ίσως και βόρεια της Ρώμης.Μετά από συνεχείς και αυξανόμενες πιέσεις από τους Ουμβρίους αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη Σικελία,δίνοντας και το όνομά τους σε ολόκληλο το νησί.Σποραδικές αναφορές για τους Σικελούς συναντώνται και άλλους αρχαίους συγγραφείς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις παραδόσεις οι Σικελοί έφεραν το σίδερο στο νησί καθώς και άλογα.Είχαν οργάνωση κατά φυλές και αγροτική κυρίως οικονομία.Με τον ερχομό τους οι Έλληνες κατέλαβαν τις ακτές και τα λιμάνια και οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.Ο ιδιαίτερος πολιτισμός τους διαβρώθηκε και τελικά έχασε την ιδιαιτερότητά του από την ισχυρή επιρροή του ελληνικού πολιτισμού. 

Εκτός από τους Σικελούς,στο νησί κατοικούσαν οι Σικανοί στις κεντρικές περιοχές και οι Ελυμιανοί στις ανατολικές.Οι γλώσσες τους ´είναι άγνωστης προέλευσης και υπάρχει η πιθανότητα να είναι μη ινδοευρωπαϊκές.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive