Ολοκληρώθηκε το λεξικό της ακκαδικής γλώσσας μετά από έναν αιώνα!


Ύστερα από 90 χρόνια επίπονων προσπαθειών,επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγου στις ΗΠΑ  ολοκλήρωσαν το μνημειώδες λεξικό της ακκαδικής γλώσσας ,το οποίο αποτελείται από 28000 λέξεις.

Αποτελεί την 'εντυπωσιακότερη προσπάθεια να καταγραφεί η ακκαδική γλώσσα των πολιτισμών της αρχαίας Μεσοποταμίας και να την κάνει προσιτή στο κοινό',όπως είπε ο Τζιλ Στάϊν,ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου'.

Το λεξικό ονομάζεται 'ασσυριακό λεξικό του Σικάγου'.Όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ασσυριακό αλλά ακκαδικό λεξικό.Οι λέξεις που περιέχονται συγκεντρώθηκαν ύστερα από εκτενή μελέτη των λεγόμενων 'ασσυριακών επιγραφών' που βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας και είναι γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή.Αρχικά ο όρος 'ασσυριακός' αναφερόταν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και σφηνοειδείς επιγραφές της Μεσοποταμίας,αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι οι επιγραφές αυτές είναι γραμμένες στην ακκαδική γλώσσα.

Η ακκαδική γλώσσα είχε μεγάλη σημασία για όλους του πολιτισμούς της Μεσοποταμίας,τους Βαβυλώνιους,τους Ασσύριους και άλλους ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 100 μ.Χ.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καθαρό λεξικό αλλά μάλλον για εγκυκλοπαίδεια,αφού σε κάθε λέξη δίνονται πολλές ερμηνείες,όπως η λέξη 'ούμου' που θα πει ημέρα γεμίζει δεκαεφτά ολόκληρες σελίδες!Παρεπιπτόντως  η λέξη 'ούμου'  φαίνεται να μοιάζει με τη λέξη 'ημέρα'.Μήπως σχετίζονται;

Το λεξικό μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.





Δείτε επίσης

η ακκαδική γλώσσα




Share:

1 comment:

Anonymous said...

Thank you for the effort to revive the bible language. I will make an effort to understand it as s Theologian and psychologis
t for the best of comprehending the words

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive