το αλφάβητο από του γκουρού το στόμα (γκουρμούχι).


Το αλφάβητο των Σιχ,το λεγόμενο γκουρμούχι,χρησιμοποιείται για τη γραφή της γλώσσας πουντζάμπι και είναι μια παραλλαγή του σανσκριτικού αλφαβήτου. 

Όπως και στο σανσκριτικό,η σειρά των  γραμμάτων στο αλφάβητο δεν είναι τυχαία αλλά ανάλογα με την προφορά τους.'Γκουρμούχι' στην κυριολεξία θα πει 'από του Γκουρού το στόμα'.

αριθμός γραμμάτων

Αρχικά το αλφάβητο είχε 35 γράμματα,αλλά αργότερα προστέθηκαν επιπλέον πέντε  για τη σωστή απόδοση των ήχων ουρντού.

Αυτή η ανάγκη προέκυψε από την εισροή μεγάλου αριθμού λέξεων ουρντού στα πουντζάμπι.Πιο πρόσφατα προστέθηκε άλλο ένα γράμμα το λ το οποίο όμως δεν είναι πολύ δημοφιλές.


ιστορία του γκουρμούχι

Το αλφάβητο συστηματοποιήθηκε από τον Γκουρού Ανγκάντ,ο οποίος και το συστηματοποίησε.Το σασκριτικό τότε χρησιμοποιούνταν μόνο από την ιερατική τάξη των ινδουϊστών.

Οι γκουρού δεν πίστευαν στον ελιτισμό και την ανωτερώτητα των τάξεων και  ο Ανγκάντ αντί να χρησιμοποιήσει το σανσκριτικό προτίμησε να δημιουργήσει ένα νέο αλφάβητο για τους Σιχ.

Το γκουρμούχι δηλαδή ήταν το αλφάβητο του λαού.Ο γκουρού Ανγκάντ πέρασε τη ζωή του διδάσκοντάς το στους απλούς ανθρώπους του Πουντζάμπ.


Από ποιούς χρησιμοποιείται

Εκτός από τους Σιχ,το γκουρμούχι χρησιμοποιείται και από τους ινδουϊστές και τους μουσουλμάνους για να γράψουν την κοινή προφορική τους γλώσσα,τα πουντζάμπι.


το αλφάβητο



το αλφάβητο γκουρμούχι



Ας δούμε πώς γράφεται το γράμμα α στο γκουρμούχι:




Διαβάστε επίσης

η γλώσσα πουντζάμπι
ντεβανάγκαρι το αλφάβητο χίντι



Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive